ردپای آدم برفی در استوره و تاریخ
شاید کمتر کسی به این نکته توجه کرده است که ردپای مرد برفی یا همان آدم برفی را میتوان در استورههای ایرانی پیدا کرد. یکی از داستانهای پرکشش شاهنامه فردوسی، داستان نبرد رستم با دیو سپید است.
گلی گشو/ گرگشو، آیینی ایرانی در ماه رمضان
نظر به گستردگی این آیین در نواحی مختلف ایران و شباهت ها و اشتراکات غیر قابل انکار در نام و شیوه برگذاری این آیین، نگارنده بر این باور است که گلی گشو یا گره گشو یا گرگیعان یک آیین کاملا ایرانی است.
گل پلنگ مشک، نماد جشن اسفندگان
در فرهنگهای گیاهشناسی از گل پلنگ مشک و درخت بیدمشک به عنوان دو گونه گیاهی متفاوت نام برده میشود و به نظر میرسد که در برهان قاطع در زیر واژه «پلنگ مشک» به یک نقل قول نامتداول و به احتمال زیاد نادرست، اشاره شده و آمده: «..بید مشک را هم گفته اند...»
نگاهی به پیشینه و جایگاه یلدا در فرهنگ ایران
شناسایی بهتر و ثبت این جشن کهنسال به عنوان میراث مشترک بشری ضمن این که می تواند آن را به همه ملت های جهان بیشتر بشناساند ، امکان حفظ ارزش های جهانی نهفته در این جشن و انتقال بهتر آن را به نسل های بعدی بشر فراهم خواهد آورد.
آیین آذین بندی سرو مهر در جشن یلدا
پس از گسترش آیین مسیح در ارمنستان و اروپا، اگرچه پیروان این آیین به بسیاری از سنت های میترایی رنگ و روی مسیحی دادند اما کلیسای متعصب برای مستقل نشان دادن مسیحیت از کیش مهر کوشید تا برخی از نمادهای مشهود مهری همچون سرو مهر را به فراموشی بسپارد...
چله درست است یا یلدا، یا هر دو؟
بلندترین شب سال را ایرانیان با جشن و شادی و شب زنده داری سپری می کنند. جشنی که گروهی آن را "چله" و گروه دیگر "یلدا" می نامند و همواره این پرسش پیش می آید که کدام نام درست تر با به قولی ایرانی تر است؟
جشن های ایرانی در تقویم رسمی ایران
این نگارنده نگاهی خواهد داشت به تاریخچه و برتری های گاهشماری رسمی کشور نسبت به گاهشماری های دیگر و اهمیت آن در تعیین دقیق زمان جشن های ایرانی، و سپس دیدگاه شماری از پژوهشگران و اندیشمندان را در این باره، بازمی نماید.
زندگی نامه شاهین سپنتا
من در بیستم اردی بهشت ماه سال 1353 خورشیدی در اصفهان به دنیا آمدم...
رد پای موشخوشو از بابل تا پارس
«موشخوشو» چیست؟ آیا یک جانور افسانه ای است یا یک نماد جانوری واقعی برای مردوک خدای بابلیان ؟ ارتباط بین «موشخوشو» و مردوک از کجا سرچشمه گرفته؟ و چرا پس از کورش در دوران هخامنشی به این نماد توجه نشده است؟
گل زنبق، نماد جشن امردادگان
زنبق مورد اشاره در متون کهن ایرانی و نماد جشن امردادگان، زنبق زرد یا زنبق رشتی است که تفاوت آشکاری با زنبق رسمی دارد ...
گل بنفشه، نماد جشن تیرگان
گل بنفشه مورد نظر در متون کهن ایرانی همان Viola odorata یا بنفشه ایرانی یا بنفشه معطر است...
گل سوسن، نماد جشن خردادگان
معروفترین نمونههای گل سوسن نزد ایرانیان سوسن سپید یا سوسن آزاد است که به نام سوسن ده زبان یا صد زبان نیز شناخته می شود ...
سرودههای شاهین سپنتا
من نه آن بیدم که با این بادها لرزان شوم ... من نه آن چشمم که با این غصهها گریان شوم
گمانی دربارۀ محل نظم هماینامه
هماینامه منظومهای است دربارۀ داستان مهرورزی همای، پسر شهریار مصر، بر گل کامکار، دختر شاه شام ...
پیشینه آشنایی ایرانیان با ماهی قرمز
به نظر می رسد که ایرانیان بیش از 2500 سال پیش با ماهی قرمز آشنایی داشتهاند و احتمالا این ماهیان از ایران به چین رفته اند...
جشنهای ایرانی در گفتگو با رسانهها
از چارشنبه سوری و هفت سین نوروزی تا سیزده به در و از اسفندگان تا شهریورگان و از حاجی فیروز تا ماهی قرمز ...
گل یاسمن سپید، نماد جشن بهمنگان
در کتاب پهلوی «بندهش» آنجا که «درباره چگونگی گیاهان» سخن به میان میآید، از میان گلها «یاسمن سپید»، گل ویژه «بهمن» معرفی شده
گلهای جشنهای سهگانه دیگان
بر بنیان بندهش،بادرنگ « دی به آذر» را، و کاردک « دی به مهر» را، و شنبلید «دی به دین» را خویش است...
گل آذرگون نماد جشن آذرگان
پرسش اینجاست که بر اساس دانش گیاهشناسی امروز منظور از گل آذرگون یا آذریون نامبرده شده در متون کهن ایرانی کدام گل است؟
درود و سپاس دکتر سپنتای گرامی خواهش میکنم اگر ممکن هست توضیحی برای این نقش بگذارید
سپاس
درود سر مردی در دهان شیر . یکی از دو تندیس شیر سنگی در کنار پل خواجو و معروف است که این شیرسنگی ها در اصل بردگوری بوده اند و توسط زنده یاد بهشتیان از یک گورستان قدیمی اصفهان که در محدوده شهر واقع شده بود به این محل آورده شدند تا تخریب نشوند و امروز نقش نگهبان های پل خواجو را بازی می کند. این تصویر را از نمای نزدیک فقط از سر شیر گرفتم.
سپاسگذارم آیا درسته که چشمهای این دو شیر در شب از یک زاویه ی خاص درخشان بنظر می آیند؟
درود این موضوع نزد عامه مردم سالهاست که پذیرفته شده و بازگو می شود. البته کسانی هم می گویند که موفق به دیدن این بازتاب شده اند.
ولی من یک مطلب علمی یا پژوهش در اثبات این مدعا هنوز جایی نخوانده ام.
البته اگر در این تصویری که من تهیه کرده ام خوب دقت کنید، در جاهایی که چشم ها و ابرو وجود دارد کمتر آثار سیاه شدن بر اثر جرم گرفتی ناشی از تماس مرتب را مشاهده می کنید. در ضمن نوعی جلای فلزی مسی رنگ را در این نقاط مشاهده می کنید.
نمی دانم آیا این موضوع تصادفی است یا این که واقعا سازندگان این تندیس در این نقاط برای زیباتر شدن از جلای مس استفاده کرده اند. اگر چنین باشد، ممکن است که آن بازتاب سرخ رنگ نور در شب که برخی ادعا می کنند دیده اند، ناشی از همان درخشش باشد.
البته این موضوع قابل بررسی است و همانطور که عرض کردم در جایی مطلبی دال بر درستی این موضوع ندیده ام. شاد باشید
درود و سپاس دکتر سپنتای گرامی
خواهش میکنم اگر ممکن هست توضیحی برای این نقش بگذارید
سپاس
درود
سر مردی در دهان شیر . یکی از دو تندیس شیر سنگی در کنار پل خواجو و معروف است که این شیرسنگی ها در اصل بردگوری بوده اند و توسط زنده یاد بهشتیان از یک گورستان قدیمی اصفهان که در محدوده شهر واقع شده بود به این محل آورده شدند تا تخریب نشوند و امروز نقش نگهبان های پل خواجو را بازی می کند.
این تصویر را از نمای نزدیک فقط از سر شیر گرفتم.
سپاسگذارم
آیا درسته که چشمهای این دو شیر در شب از یک زاویه ی خاص درخشان بنظر می آیند؟
درود
این موضوع نزد عامه مردم سالهاست که پذیرفته شده و بازگو می شود. البته کسانی هم می گویند که موفق به دیدن این بازتاب شده اند.
ولی من یک مطلب علمی یا پژوهش در اثبات این مدعا هنوز جایی نخوانده ام.
البته اگر در این تصویری که من تهیه کرده ام خوب دقت کنید، در جاهایی که چشم ها و ابرو وجود دارد کمتر آثار سیاه شدن بر اثر جرم گرفتی ناشی از تماس مرتب را مشاهده می کنید. در ضمن نوعی جلای فلزی مسی رنگ را در این نقاط مشاهده می کنید.
نمی دانم آیا این موضوع تصادفی است یا این که واقعا سازندگان این تندیس در این نقاط برای زیباتر شدن از جلای مس استفاده کرده اند.
اگر چنین باشد، ممکن است که آن بازتاب سرخ رنگ نور در شب که برخی ادعا می کنند دیده اند، ناشی از همان درخشش باشد.
البته این موضوع قابل بررسی است و همانطور که عرض کردم در جایی مطلبی دال بر درستی این موضوع ندیده ام.
شاد باشید
درود فراوان دکتر سپنتای گرامی؛
روحیه نکته سنجی و ظریف بینی شما را می ستایم. امید که همواره شادمان باشید.
درود بر شما دوست بزرگوار
شاد و بهروز باشید