ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

گفت و گو با پنج زن کوشنده معاصر ایران

           

پنج زن از نگاه پنج زن

گفت و گو با پنج زن کوشنده معاصر ایران 

 ایرانیان در شمار نخستین ملت هایی های هستند که از دیرباز روزی را ویژه زنان برگزیدند و از این روی هزاره هاست که جشن کهن اسفندگان همه ساله در اسفند روز یا پنجمین روز  از اسفند ماه برپا می شود و امروزه نیز به عنوان روز ملی زن نزد بسیاری از ایرانیان گرامی داشته می شود . به همین مناسبت و در آستانه 8 مارس روز جهانی زن ، بر آن شدم که پرسشی را با پنج نفر از زنان کوشنده و تاثیر گذار معاصر یعنی سیمین بهبهانی ، توران شهریاری  ، پوران فرخزاد ،  شکوه میرزادگی و گیتی پورفاضل در میان گذارم. پرسش ساده بود ، اما پاسخ هایی که این بزرگواران - با وجود گرفتاری های بسیار اما از روی مهر فراوان - به این پرسش دادند همگی اندیشه برانگیز و راهگشاست و نام و یاد تلاش های بسیاری از زنان تاریخی یا استوره ای ایران زمین را فراروی ما می آورد . پرسش این بود : از دیدگاه شما پنج نفر از مهم ترین زنان تاثیر گذار بر جامعه ایرانی در طول تاریخ چه کسانی هستند ؟ ...

ادامه مطلب ...

بلندمرتبه سازی در حریم زنده رود

 

اعتراض سازمان های مردم نهاد اصفهان

به بلندمرتبه سازی در حریم زاینده رود 

به دنبال ادامه یافتن ساخت و سازهای غیر اصولی در کرانه های زاینده رود و بلندمرتبه سازی در چشم انداز پل های تاریخی اصفهان و به ویژه پل تاریخی مارنان ، شماری از سازمان های مردم نهاد ، توقف بلندمرتبه سازی های بی رویه در حریم  میراث طبیعی و تاریخی این شهر را از مسئولان خواستار شدند.

در بخشی از نامه اعتراضی سازمان های مردم نهاد اصفهان آمده است : زاینده رود شاهرگ حیاتی و میراث طبیعی ارزشمند اصفهان و پهنه مرکزی ایران است که پدران ما به خوبی آن را پاس داشته و با هنرمندی تمام با جواهرات بی بدیل پل های تاریخی مرصع نموده اند. در نیم قرن گذشته به پیشنهاد متخصصان و مشاوران شهرساز خارجی و داخلی و پیگیری آگاهان و دلسوزان امور شهر ، مقررات ویژه ای – از جمله برای حریم آثار تاریخی و طبیعی – تدوین و تصویب شد و به همت شهرداران وقت اصفهان ، اراضی ساحلی زاینده رود آزاد و به فضاهای سبز شهری تبدیل گشت، تا جایی که بسیاری از متخصصان ، شهرسازان و شهرداران معاصر جهان ، ارتباط اندام وار شهر اصفهان را با مسیر و بستر طبیعی و مصنوع رودخانه ، منحصر به فرد و یگانه شمرده و مورد تحسین و تمجید قرار دادند.

ادامه مطلب ...

جشن سده ، جشن پیدایش آتش

 

جشن سده

--------

شاهین سپنتا

 

 

سپاس و  ستایش ز مزدای پاک /  که آتش ز نورش شده تابناک

 

چنین رفته از پیشدادان سخن /  که  هوشنگ آن پادشاه  کهن

 

چو  سد روز از آغاز آبان گذشت /  ز کوهی به یاری یاران گذشت

 

چو ناگه بر آن کوه ماری خزید / بر آن  شد به سنگش کند ناپدید

 

بزد سنگ، اما بشد آن سیه /  گریزان و پنهان شد از هر نگه

 

چو  سنگش سر سنگ دیگر رسید / به ناگه ز آن آتشی برجهید

 

چو نور از دل سنگ آمد برون  /  شگفت آمد از سنگ خارا فزون

 

ز این داستان ایزدان پاس داشت / ز شادی آن آتشی برفراشت

 

به گردش نشستند شاه و سپاه / گشاده رخ و شادمان تا پگاه

 

چو آهن به گرمای آتش نواخت / ز آهن بسی نیک افزار ساخت

 

فزون شد به دستور او کشت و کار / به خیش آهن و تیشه در کشت زار

 

ز آن نامور ، کشور آباد گشت /  زمین  سبز و گیتی پر از داد گشت

 

« ز هوشنگ ماند این سده یادگار» / که بادا به گیتی رهش پایدار

 

سده را چنین نیک بنیان نهاد / روانش خوش و خرم و شاد باد

 

----------------------

گزارش تصویری جشن سده سال ۱۳۸۶ خورشیدی

گزارش تصویری جشن سده سال ۱۳۸۵ خورشیدی

گزارش تصویری جشن سده سال 1384 خورشیدی

جشن بهمنگان

 

 

نشان خروس سپید

به انجمن یوزپلنگ ایرانی اختصاص یافت

 

دومین جایزه ملی حمایت از حیوانات، همزمان با بهمنگان و در روز حمایت از حیوانات به « انجمن یوزپلنگ ایرانی » اختصاص یافت.

نشان خروس سپپید ، جایزه ملی حمایت از حیوانات ، به پاس تلاش های پیگیر و نگاه تخصصی به مقوله حمایت از گونه های جانوری در معرض خطر به ویژه یوزپلنگ ایرانی ، مشارکت در پروژه های علمی با رویکرد « زیست بوم محور » و افزایش سطح آگاهی های عمومی در این زمینه به انجمن یوزپلنگ ایرانی اهداء شد.

از مهمترین برنامه های اجرا شده انجمن یوزپلنگ ایرانی می توان به مطالعه بوم شناسی و وضعیت جمعیت یوز ایرانی در پناهگاه حیات وحش میاندشت، آموزش اهالی و چوپانان ینج روستای شهرستان بافق یزد در نزدیکی یکی از مهمترین زیستگاه های یوز ایرانی ، طرح جامع مطالعاتی بر روی خرس قهوه ای در محدوده امن گلستانک البرز مرکزی ،  بررسی پویایی شناسی جمعیت مرال و کل و بز و رژیم غذایی سمور و همچنین سیاه گوش در محدوده امن گلستانک ، نخستین مطالعه بوم شناختی گرگ خاکستری در پناهگاه حیات وحش قمشلو در اصفهان ، پیشنهاد نهم شهریور ماه هر سال به عنوان روز حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و اجرای برنامه های آموزشی در بسیاری از شهرهای سراسر کشور ، اشاره نمود.

 

                                      

 

انجمن یوزپلنگ ایرانی که از امرداد ماه سال 1380 فعالیت خود را آغاز نموده است ، مطالعات و برنامه های خود را بر روی پنج گوشتخوار بزرگ ایران به ویژه یوز ایرانی متمرکز کرده است.این انجمن در سال 1384 موفق به دریافت "جایزه ملی محیط زیست" از سوی سازمان حفاظت محیط زیست گردید. همچنین، این انجمن در سال 2006 ( 1385) به عنوان نخستین تشکل غیردولتی ایرانی در میان 200 تشکل از سرتاسر جهان، به دریافت عنوان "حفاظت کننده های آینده" یا " Future Conservationists " نائل آمد.

روز ملی حمایت از حیوانات از سال 1379 خورشیدی به پیشنهاد انجمن حمایت از حیوانات ، همزمان با جشن بهمنگان ، از سوی دوستداران محیط زیست و تنوع زیستی و سازمان های مردم نهاد گرامی داشته می شود و از سال 1385 در چنین روزی « نشان خروس سپید » به عنوان جایزه مردمی حمایت از حیوانات به برترین فرد یا گروه کوشنده در زمینه حفاظت از گونه های جانوری و تنوع زیستی اهداء می شود. سال گذشته نخستین جایزه ملی جمایت از حیوانات به محیط بان از جان گذشته ایرانی « شهید یحیی شاهکو محلی »  اختصاص یافت که جان خود را در درگیری با شکارچیان غیر مجاز از دست داد.

گفتنی است که بهمن به معنای اندیشه نیک است و بهمنگان جشنی باستانی است که به مناسبت هم زمانی روز بهمن در ماه بهمن برپا می شده است و ایرانیان در این روز بیش از پیش به رعایت حقوق حیوانات و  پرهیز از خوردن گوشت آن ها توجه نشان می دادند. پختن آش و مصرف غذاهای گیاهی همچون نان و پنـیر و سـبزی و  نوشیدن شربت های گیاهی ، پوشیدن لبـاس سفــید به نشانه بیزاری و دوری از هرگونه  ناپاکی و پلیدی ، خونریزی و کشتار و آزار و اذیت حیوانات ، پیشکش نمودن دسته های گل یاسمن سفید  به یکدیگر ، از آیین های ویژه این روز بود. نشان ویژه بهمنگان نیز « خروس» بود چون باور داشتند که از میان حیوانات این خروس است که همانند « سروش » با بانگ هوشیاری دهنده و  بیدارکننده خود ، نوید بخش روزی روشن با اندیشه ای روشن و سپید بوده و آنان را به سپیدی ، روشنی و پاکی در اندیشه و عمل و  بیزاری از خونریزی  و کشتار حیوانات و  پایمال نکردن حقوق آن ها فرا می خواند. برپایی بهمنگان تا پیش از حمله مغول به ایران به صورتی فراگـیر مرسوم بود و حتا پس از آن دوران نیز به صورت پراکنده  برگزار می شده است.