مِهر ایران در ترانه های کُردی
کُردها مردمانی ایرانی هستند که در سرزمین ایران و بخش های جدا شده کردستان ایران یعنی در کردستان ترکیه، کردستان عراق و کردستان سوریه زندگی می کنند و بسیاری از آن ها نیز اکنون در کشورهای مختلف جهان پراکنده اند. کُردها در هر کجای جهان که باشند همه جای ایران را سرای خود می دانند. ایرانیان کُرد، بیشتر در استانهای آذربایجان غربی، ایلام، کردستان، کرمانشاهان، لرستان، گیلان، و خراسان شمالی زندگی می کنند. زبان کُردی از شاخه غربی زبان های ایرانی است و کُردان اندیشه های خود را به گویش های مختلف این زبان بیان می کنند. ترانه سرایان کُرد در "گورانی"ها یا ترانه های خود از حماسه های شیرمردان و شیرزنان کُرد در نبرد با دشمنان سرزمین مادری سخن می گویند و دلاوری پاسداران میهن را می ستایند. مِهر ایران به عنوان خاستگاه و سرزمین مادری همه کردان جهان، در ترانه های کُردی جایگاهی ویژه دارد.ترانه زیبای "ایران، ایران" را می توانید به زبان کُردی بشنوید و متن آن را به کُردی و فارسی بخوانید. شعر این ترانه از ترانه سرای کُرد "حسن زیرک" است که در سروده هایش پیوسته به میهن آریایی و استوره های ایرانی توجه داشته است. ترانه دیگر نیز " وطن" نام دارد که ترانه سرایش تصویری زیبا از ایران، ارائه می دهد و عشق به سرزمین آریایی، سرزمین کاوه آهنگر را به زیبایی می سراید. ترانه کردی وطن را نیز بشنوید:
ترانه " ایران، ایران " به کُردی"
ئیران، ئیران، ئیران بُو بَه مَه سکنی شیران
چاویت گِه لاویژه، دلو کیشی ئه ستیران
ئه گه ر بارگا که ی لینا عاله می کرده بریان
ئه گه ر بارگا که ی لینا، دنیا بوی که و ته گریان
برگردان ترانه کردی "ایران ایران" به فارسی:
ایران، ایران، ایران مسکن شیران شده است
چشم ( دیده) ات ستار سهیل است، قلبت کهکشان ستاره هاست
اگر بارگاهش را بنا نهد، عالم برایش دلسوخته می شوند
اگر بارگاهش را بنا نهد، دنیا برایش گریان می شود
ترانه " وطن " به کُردی:
به هه وای عیشقی دل به په روشه
وینه ی په روانه بفروزی خوشه
عیشقی پیروزم زور پر خروشه
آو عیشقه عیشقی ولاته ولاته
ئه ی وه ته ن روحم فیداته فیداته
نه سیمت وینه ی عه تر و عه بیره
دیمه نت جواناو خوشه، دلگیره
زیخت دانه ی در، خاکت ئیکسیره
ئه ی خودا ئه م خاکه چه ن جوانه
ئه م به هه شته روی جیهانه
بولبولی باغی کوردانم، کاوه نیژادم، خه لکی ئیرانم
بویار ئه خوینم، بونیشتمانم
ئه ی خودا ئه م باغه چه ن خوشه
ئه م ده نگه ده نگی سروشه
برگردان ترانه کُردی " وطن" به فارسی:
به هوای عشق او دلم پر پر شده است
مثل پروانه بسوزد بهتر است ( لذت بخش تر است)
عشق آزاد و رستگارم، بسیار پر خروش است
آن عشق، عشق وطن است ( وطن است، وطن است جانم)
ای وطن روحم فدایت، فدایت، فدایت
نسیمت مثل عطر و عبیر است
منظره ات زیبا و خوب و دلپذیر است
ریگ هایت همچون دُر، خاکت اکسیر است
ای خدایا این خاک چقدر زیباست
این بهشت روی جهان است
بلبل باغ خاک کردانم، کاوه نژادم، اهل ایرانم
برای یار می خوانم، برای میهنم
ای خدا این باغ چقدر دلنشین است
این صدا، صدای سروش است
* گردآوری و اجرای این ترانه های زیبای کردی حاصل تلاش هنرمندانی چون شاهپور کمالی، علیرضا صنعتی، فرشاد رستمی، آرش صمیمی، محمود شاه ملکی و پژوهش های بهمن کاظمی است.
6 فوریه کارزار جهانی علیه ناقص سازی (ختنه) زنان
با درود و سپاس از تلاش بسیار آموزنده شما و با درود بر کردهای عزیز که اصیل و گردنفرازند. امشب در سیدنی شاعر بزرگ ایرانی شمس لنگرودی برنامه ادبی و شعر خوانی خواهند داشت. مانا باشید
سلام بر شما و بر تمامی هم وطنان عزیز
درود فراوان بر شما آقای دکتر سپنتای عزیز ،
و درود بر همه ی اقوام ایرانی بویژه قوم دلیر کرد که همیشه و در همه حال با تحمل ستم فراوانی که در طول دوران
بر آنها رفته هنوز به ایرانی بودن خود افتخار میکنند همانگونه که ما به وجود آنها در این سرزمین افتخار میکنیم . سر افراز باشید .
با درود
این تارنگار هفته ای سه بار به روز است
دکتر عزت الله نگهبان که به بیماری آلزایمر و پارکینسون نیز مبتلا بود، به گفته "بهمن نگهبان" فرزندش، روز 14 بهمن 87 در آمریکا ، بدرود حیات گفت. دکتر نگهبان که در سال 47 مدیریت گروه باستان شناسی را بر عهده داشت، این رشته را متحول کرد و به همین علت است که وی را پدر باستان شناسی مدرن ایران مینامند.
عزتالله نگهبان، در سال 1300 شمسی در اهواز به دنیا آمد. تحصیلات خود را در دبستان جمشید جم و دبیرستان فیروز بهرام و مدرسه فنی آلمانی در تهران به پایان برد. او در سال 1328 در رشته باستانشناسی از دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد. در سال 1329وارد مؤسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو شد و در مدت چهارسال مدرک فوق لیسانس این دانشکده را از آن خود کرد. طی این سالها با راهنمایی رونالد مککان به بررسی سیر سفال نخودیرنگ در منطقه خوزستان پرداخت و اطلاعات بسیاری در این زمینه جمعآوری کرد که حاصل آن را در نهایت در رساله خود تدوین کرد.
مهمترین سهم دکتر نگهبان در پیشبرد باستانشناسی ایران، ایجاد کارگاه دایمی در دشت قزوین برای فعالیتهای باستانشناختی دانشگاه تهران و تربیت دانشجو در این کارگاه است. او با پشتکار فراوان و روحیه خستگیناپذیر، موفق به کسب مجوز و بودجه لازم برای تعمیر کاروانسرای مخروبه محمدآباد خره شد. این مکان منحصر به فرد به کانونی برای پژوهشهای مستمر و درازمدت باستانشناختی دانشگاه تهران تبدیل شد که در آن دانشجویان با شرکت در انواع فعالیتهای میدانی برای پیشبرد اهداف باستانشناسی در ایران تربیت میشدند. دکتر نگهبان، یکی از سرسختترین مدافعان منظم کردن فعالیتهای مربوط به باستانشناسی بودهاست. بسیاری او را دشمن بزرگ قاچاقچیان و دلالان عتیقه در ایران میدانند.
نگهبان در پنجمین کنگره بینالمللی باستانشناسی و هنر ایران در سال 1347 مقالهای ارائه داد و در آن مادهای پیشنهاد کرد که بر اساس آن خرید و فروش اشیای باستانی به صورت غیرمجاز و از طریق قاچاق ممنوع اعلام شود و کنگره را ملزم به صدور قانونی در این زمینه کرد. وی با ارائه این مقاله، نقش اساسی در تصویب قطعنامه محکومکردن قاچاق و فروش اشیای عتیقه داشت. عزت الله نگهبان، بیشترین میزان طلا را در حفاریهای باستانشناسی ایران بدست آوردهاست و کاوشهای وی در قالب مقاله، گزارش و کتاب، همواره مورد توجه باستانشناسان بودهاست.
به همین منظور انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان مراسم یادبودی را در تاریخ 24 بهمن در جوار مقبره مرحوم عبدالامیر نگهبان ازعرفای یکصد سال گذشته اهواز و پدر مرحوم دکترعزت الله نگهبان واقع در اهواز- خیابان امام خمینی – جنب بیمارستان آریا برگزار می نماید.
روانش شاد و راهش پر رهرو باد
درود.
قلم روزنگار تاریخی ماههای مختلف چیست ؟ راهنمایی بفرمایید.
بدرود.
درود
متوجه منظور شما نشدم. اما اگر منظورتان نوع قلمی است که روزنگار ها را با آن نوشته ام ، من معمولا از قلم های استاندارد برای اینترنت یعنی تاهوما یا آریال استفاده می کنم
اگر نوع قلم خوانا نیست شاید لازم باشد که روی مطلب کلیک راست کرده و نوع کد را تغییر دهید یا انکدینگ نمایید و روی یونیکد بگذارید.
سپاس از شما
آموحتن ایرانشناسی از این حرفها واجبتر می باشد
سلام میشه روش امکان دانلودش رو قرار بدین
درود هم وطن
روی نام ترانه کلیک کنید و سپس صفحه ای باز می شود سپس روی عبارت زیر کلیک کنید
Click here to start download
سپس فایل ترانه را سیو کنید