قطع درختان مادی نیاصرم روان مردم را آزرد
در چند روز گذشته و به دنبال قطع مکرر درختان در حاشیه مادی نیاصرم اصفهان، شاهد ابراز نگرانی اهالی محل نسبت به این موضوع بودیم. این نگرانی ها در حالی همچنان ادامه دارد که مسئولان تاکنون هیچ پاسخ قانع کنندهای درباره عملکرد خود در این مورد مطرح نکردهاند و طبیعی است که چنین وضعیتی بر خشم و نگرانی اهالی محل نسبت به تخریب محیط زیست شهرشان میافزاید. آنچه در گزارش اهالی محل به خوبی مشهود است نگرانی آنها از ادامه این روند، بدون توجیه منطقی میباشد. به نظر می رسد که طبق روال سالهای قبل و موارد مشابه، مسئولان پس از گذشت چند روز از اعتراض مردم و در پاسخ به رسانه، ضمن تکذیب خبر، دلایلی را در توجیه عملکرد خود بر میشمارند که معمولا با ناباوری و بیاعتمادی مردم مواجه میشود و احتمالا این باز نیز پس از سکوت چند روزه، سرانجام به دلایلی همچون پوسیدگی درختان و پیشگیری از سقوط آنها بر سر عابران و خودروها اشاره خواهند نمود.
این روند معیوب هربار ادامه مییابد و باز هم عوامل شهرداری به بهانه نجات دادن جان مردم در گوشه و کنار شهر درختانی را قطع خواهند نمود و باز مردم نگران تر از گذشته، افسوس خواهند خورد و اعتراض خواهند نمود. اما آیا برای پیشگیری از وارد آمدن چنین زخمهایی بر روان مردمان این شهر راهی وجود ندارد؟
می دانیم که درختان سپیدار ( کبوده / Populus alba) به دلایل مختلف همچون پوسیدگی ساقه پس از یک دوره عمر طبیعی (50-40) و شکسته شدن از محل پوسیدگی با وزش باد یا ضربه، و یا کج شدن ساقه به خاطر تامین نور مورد نیاز و رشد یکسویه و در نتیجه شکسته شدن در فصول سرد، ممکن است آسیب هایی را به شهروندان وارد سازند؛ اما پرسش اینجاست که با وجود تجربیات ارزشمندی که سالهاست درباره گونههای مختلف گیاهی در دسترس است، چرا همچنان شهرداری اقدام به کاشت گونه هایی میکند که با طراحی شهری کمتر سازگارند و اکنون چرا برای حذف نمونههایی که به تشخیص پیمانکار پوسیده هستند، این کار بدون آگاهسازی مردم از دلایل و نتایج آن و به بدترین شکل ممکن انجام میشود و چرا درختان جوانتر که هیچ نشانهای از پوسیدگی در آنها مشاهده نمیشود، همراه با درختان دیگر قطع می شوند و هیچ نهادی پاسخ قانع کننده به نگرانیهای مردم نمیدهد و تنها از گوشه کنار به این مردم به ستوه آمده خرده میگیریم که بعید است این درختان از چنین عمر طولانی برخوردار بوده اند و آنها را دروغزن میخوانیم؟
دکتر محمد کوشافر، از فعالان محیط زیست اصفهان، درباره نگرانی های موجود از روند فعلی در خصوص نحوه حذف درختان توسط شهرداری اصفهان میگوید:
مادی نیاصرم اصفهان یکی از آثار ثبت شده ملی با قدمتی بیش از دوران صفویه است و یکی از عناصری که به آن هویت خاصی بخشیده، درختان تنومند قدیمی است. این درختان با زیبایی منحصر به فرد خود نقش مهمی نیز در کنترل آلودگی ها و پالایش زیست محیطی شهر و تعدیل آب و هوا دارند.
از روز یکشنبه 31 اردیبهشت 90 تعدادی از این درختان در حال قطع شدن هستند و دلیل واضحی از طرف مسئولان محترم شهری ارائه نشده است. نکات زیر در این خصوص قابل ذکر است:
1- اکثر درختان مذکور سبز بوده و خشک نیستند و علائم پوسیدگی در تنه اصلی آنها مشاهده نمیشود.
2- درختان قطع شده عمدتا تنومند و قدیمی بوده و اگر سن زیاد و احتمال سقوط مطرح باشد، تصمیم به قطع آنها، تصمیم ساده ای نیست و نیاز به کارشناسی دقیق دارد. ابتدا به جای قطع باید از روشهای مهار درخت استفاده نمود.
3- این درختان علاوه بر اهمیت بالای زیست محیطی و زیبایی، میراث طبیعی فرهنگی نیز محسوب می شوند.
4- ممکن است عنوان شود به جای درختان قطع شده، درخت جایگزین قرار می گیرد. در پاسخ باید عنوان داشت درختان موجود در زمانی کاشته شده و رشد نموده اند که شرایط رشد طبیعی بوده است. در حال حاضر به دلیل بلند مرتبه سازی در حاشیه مادی نیاصرم و همچنین وجود درختان بزرگ محدودیت نوری برای درختان جوان وجود دارد، ضمن آنکه بحران آب موجود نیز برای رشد درختان جدید محدودیت است. از طرف دیگر درختان قبلی بسیار قدیمی بوده، عمر زیادی دارند و زمان زیادی صرف کرده تا به این مرحله رسیده اند و هر درخت جدیدی در کارایی خود، حداقل این فاصله زمانی را نسبت به درخت قدیمی دارد.
5- به هرحال امید است مسئولان محترم شهری اطلاع رسانی کافی در این خصوص انجام دهند، زیرا شهروندان نیز به شهر خود احساس تعلق داشته و آنچه را که باعث پیشرفت شهر شود، میپذیرند.
درود
اگر این درخت ها اینقدر برای ساکنین مشکلات ایجاد می کنند که اینطور نیست حداقل این درخت ها را از ریشه در بیاورند و در جای مناسبتری بکارند، بگذارند این درخت های با ارزش زنده باشند!!!!
واقــــــــــــــــــــعا خیلی ناراحت کننده است!!
دکتر غلامرضا ورهرام در جغرافیای تاریخی زاینده رود معنی من عندی و ساختگی به صورت "نه" (شهر کوچک) و "صرم" (جا و محل) را برای نام مادی نیاصرم آورده است. در صورتی که اصل آن نهر باید نیاز- رم باشد یعنی نهری که مورد نیاز گروه مردم یا رمه آنان است.
استاد مهریار با ارائه شواهدی اصل واژه را نیاسرم و سرم می داند. و احتمال می دهد که با واژه هایی مثل نیاسر مرتبط باشد.
به نظر من نیاز +رم اشتباه است. چون این واژه در طومار آب اصفهان صرم ( سرم) و نیاصرم ( نیاسرم» آمده.
خانم پگاه این درختان برای ساکنین محل هیچ مشکلی نداشتند فقط باعث زیبایی و لطافت هوا بودند
آقا یا خانم اهل محل
درسته من هم نوشته ام : اگر این درخت ها اینقدر برای ساکنین مشکلات ایجاد می کنند که اینطور نیست.....
نام نیاسر به احتمال زیاد همان نیازسار یعنی محل آوردن نیاز است.بنابراین مادی نیاصرم می تواند تلخیص مادی نیاز-سریم بوده باشد یعنی نهر بر طرف کننده نیاز مردم. سریمه در کُردی به معنی جمع مردم است.
قطع درختان سبز در نظر هوش ندار/ هر ورقش دفتری است بی معرفتی کردگار
درود
دوست گرامی این بیت همان طور که در اصل سعدی سروده برای بیان نظر شما مناسبت تر بود. نیازی به تغییر آن نبود. :)
برگ درختان سبز، پیش خداوند هوش/ هر ورقی دفتری ست معرفت کردگار.