کاشت کبوده با چه هدفی؟


آیا کاشت درختان در پارک‌ها برای تولید چوب انجام می‌شود؟

پس از انتشار خبر قطع تعدادی از درختان مادی نیاصرم اصفهان در چند روز گذشته و اعتراض شهروندان و اهالی محل، سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان، کاربرد این درختان را «صنعتی» اعلام نمود و افزود که قطع درختان مذکور به علت درون‌پوسیدگی بوده است. این درحالی بود که برخی کارشناسان پس از مشاهده درختان بریده شده، اعلام کردند که تعدادی از درختان قطع شده جوان بودند و هیچ نشانه‌ای از دیرزیستی یا آفات در آنها دیده نمی‌شد. برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقد بودند که این گونه‌های گیاهی در کشورهای دیگر برای تولید چوب استفاده می‌شوند و به درد اماکن عمومی شهری مثل پارک‌ها نمی‌خورند. کارشناسان تاکید داشتند که شهرداری با انتخاب اشتباه برخی از گونه‌ها برای کاشت در پارک‌ها و کنار مادی‌ها در عمل موجب اتلاف سرمایه شهر می‌شود. به عقیده این کارشناسان انتخاب گونه‌هایی مثل کبوده Populus alba برای کاشت در پارک‌ها اشتباه است چون این درختان گونه‌هایی تند رشد هستند و سریع به دیرزیستی می‌رسند و به آفات گیاهی و عومل استرس‌زا مثل خشکی یا کم‌آبی حساس هستند و  در اثر تنش خشکی، درخت ضعیف شده و آفات و امراض آن را از پای در می‌آورد. لذا شهرداری‌ها باید یاد بگیرند و عادت کنند که قبل از انتخاب گونه‌های گیاهی شرایط محل را در نظر گرفته و با انتخاب صحیح گونه مناسب از کاشت درختانی که زود به «دیرزیستی» می‌رسند در پارک‌ها و فضای سبز خودداری کرده و از گونه‌هایی استفاده کنند که مقاوم‌ترند.


 

پس از بیان دیدگاه کارشناسان درباره اشتباه بودن کاشت درختان کبوده توسط شهرداری، یکی از عوامل پشت پرده این سازمان با توهین به کارشناسان در یکی از شبکه‌های اجتماعی‌ نوشت: « امان از خریت این متخصص نماها...  زمان کاشت آنها موقعی بوده که هنوز مدیریت فضای سبز در شهرداری ایجاد نشده است و مردم اصیل اصفهان (نه روستائیان مهاجر) می‌دانند که اکثر درختان حاشیه مادی‌ها و انهار جهت بهره‌برداری توسط ساکنین و مالکین بلغات مجاور کاشته شده است و در ان زمان هم هیچ‌گاه آب زاینده رود خشک نمی‌شده که این درختان تحت تنش خشکی قرار بگیرند. ضمنا از بیش از بیست ساله قبل کشت این گونه درختان توسط شهرداری متوقف شده است. امان از دست این بیسوادان روشنفکرنما که برای اهداف خود هر اراجیفی را تحویل مردم می‌دهند.»

پس از توهین‌های به عمل آمده توسط این عوامل، برخی از شهروندان با فرستادن تصاویری از فضای سبز و پارک‌های تازه احداث شده ( و نه کنار مادی‌ها) از اصفهان نشان دادند که تعداد زیادی نهال کبوده که سن بیشتر آنها زیر 10 سال است در ردیف‌های مشخص توسط شهرداری ( و نه ساکنین و مالکین) شاید به عنوان بادشکن در چمن‌کاری‌ها و پارک‌ها کاشته شده‌اند. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که با وجود این که کارشناسان کاشت برخی گونه‌ها همچون کبوده را در فضای سبز شهری مناسب نمی‌دانند، چرا هنوز این گونه در پارک‌های اصفهان کاشته می‌شود و چرا برخی عوامل پشت پرده با کتمان حقیقت، اطلاعات غلط به مردم می دهند و می نویسند: «... از بیش از بیست ساله قبل کشت این گونه درختان توسط شهرداری متوقف شده است. » آیا به زودی سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اره به جان این درختان خواهد افتاد و آنها را به علت کاربرد «صنعتی» قطع خواهد نمود؟ چه کسی مسئول این اتلاف سرمایه‌هاست؟ تصاویری را که شهروندان از درختان جوان کبوده در پارک‌های اصفهان فرستاده‌اند، در ادامه می‌توانید ببینید: