شب بهترین ها

 

گزارش شب بهترین های بنیاد میراث پاسارگاد

 

شب بهترین ها ، آیین سپاس و قدردانی از تلاش های برگزیدگان و فعالان فرهنگ و ادب ایران زمین از سوی بنیاد بین المللی میراث پاسارگاد در تهران برگزار شد.

در سالی که به پیشنهاد بنیاد پاسارگاد ، سال میراث فرهنگی و طبیعی ایران زمین نام گرفته است ، آیین سپاس از تلاشگران میراث فرهنگی و طبیعی ، ادبیات و هنر ایران از سوی بنیاد بین المللی میراث پاسارگاد در شامگاه سه شنبه 28 خردادماه 87 ، در تهران و در حضور جمع پرشوری از دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی ایران برپاشد .


در آغاز برنامه سروده زیبای شاعر معاصر و مدیر اجرایی بنیاد پاسارگاد سرکار خانم شکوه میرزادگی با عنوان « پاسارگاد ، کبوتر زرد من » توسط مجری برنامه سرکار خانم کوه بُِر اجرا شد و سپس پیام بنیاد میراث پاسارگاد به مناسبت شب بهترین ها به آگاهی حاضران رسید. در بخشی از این پیام ضمن تاکید بر اهمیت خدمت به وطن و مهم تر از آن خدمت به بشریت، به عنوان وظیفه هر انسان متمدن و سالم ، آمده است :

 

«... قدردانی و سپاسگزاری از کسانی که در شرایطی مشکل و بدون هیچ منتی بر انجام این گونه خدمات تلاش می کنند نیز از وظایف هر شخص و هر نهادی است که برای سامان بخشیدن به این گونه خدمات کار کرده و به ارزش آنها باور دارد. کمیته نجات پاسارگاد، به روال دو سال گذشته، امسال نیز، کوشا ترین ایرانیان دوستدار و نگران میراث های فرهنگی و طبیعی ایرانزمین را برگزیده و به عنوان تقدیر از خدمات ارزشمند آن ها دیپلم "بهترین های سال" گذشته را تقدیم حضور آن ها می کند. این سپاس اگرچه ارزش مادی ندارد اما در واقع ثبت تاریخی نام کسانی است که در شرایطی مشکل و حساس برای حفظ میراث ها و گنجینه های بشری سرزمین مان کوشیده اند. و یقین است که در نزد کسانی که به ارزش های معنوی و فرهنگی بشری باور دارند این ثبت در تاریخ اهمیت زیادی خواهد داشت.»

 

در بخش دیگری از این پیام ، با اشاره به فعالیت های کمیته بین المللیی نجات پاسارگاد ، به استقلال مالی و غیر سیاسی بودن بنیاد میراث پاسارگاد تاکید شده و آمده بود :

 

« کمیته بین المللی نجات پاسارگاد به زودی وارد چهارمین سال زندگی و فعالیت خود می شود. اکنون این کمیته یکی از چندین کمیته یا بخش هایی است که زیر نظر بنیاد میراث پاسارگاد اداره می شود. این بنیاد، همانگونه که همگان می دانند، نهادی غیر سیاسی، غیر مذهبی و کاملا غیر انتفاعی است و اعضای هیات امناء و مسئولین بخش های گوناگون آن همه بدون کمترین دستمزدی، و یا توقع دستمزدی، و تنها به عشق حفظ میراث های ارزشمند فرهنگی و طییعی بشری که برای ما به ارث و یادگار مانده اند، کار می کنند. »

 

سخنران نخست شب بهترین های بنیاد پاسارگاد ، دکتر محمد علی دادخواه وکیل دادگستری و از دوستداران و مدافعان میراث فرهنگی بود . وی در بخشی از سخنانش با اشاره به دیدگاه های بنیاد میراث پاسارگاد در خصوص عوارض ناشی از آبگیری سد سیوند گفت :

 

« .. برای ما حدود سه سال است در خصوص یک امر بدیهی اعتراض نموده ایم ، که بخارات آب در یک محدوده ای که ساختار آن از نوع سنگ های آهکی است ، مخرب است و درطول زمان سنگ آهکی تحت تاثیر بخارات آب دچار منافذی می شود که نهایتا به ریزش آن سنگ ها منجر خواهد شد. این بخارات در کجاست؟ درکنار آرامگاه نخستین انسانی که مبادرت به تامین حقوق انسان کرد .»

 

دکتر دادخواه در ادامه با اشاره به جلوه های فرهنگ و تمدن ایران زمین افزود : « این تمدن نه تنها در اوایل قرن بیست و یکم میلادی قابل ستایش است بلکه تا زمانی که انسان ، انسان است مورد ستایش است . من حق دارم به عنوان یک انسان از این دریای بی شمار اعتراض کنم که چرا سمبل و نماد کسی که مبادرت به تبیین چنین فرهنگی کرده ، باید در معرض تهدید باشد ؟ »

 

مسئول بخش حقوقی بنیاد میراث پاسارگاد در ادامه افزود : « به آنهایی که به شدت نظام را نظام مذهبی می دانند باید گفت مگر در اصل 4 قانون اساسی اعلام نکردید که مبادی مذهبی ملاک باشد ؟ چه شد هنگامی که در قرآن هم ذوالقرنین به عنوان کورش ذکر شده آن را فراموش می کنید ؟ حداقل یکی از معیار ها را قبول کنید. مگر دولت ایران در اردیبهشت 1354 به میثاق فرهنگی سیاسی اقتصادی اجتماعی نپیوسته است ؟ چرا ما نتوانیم این میراث ارزشمند گذشته را که امروز جهان به آن تعظیم می کند نادیده بگیریم ؟ »

 

دکتر دادخواه در بخش دیگر از سخنان خود با اشاره به نقش مهمی که یونسکو می تواند در جلوگیری از تخریب میراث فرهنگی بشری داشته باشد ، خطاب به مسئولان این سازمان گفت : « یونسکو نباید بعلت شرایط خاص سیاسی یک کشورنسبت به هنگامی که می بیند میراث ارزشمند بشری در معرض نابودی است ، سکوت اختیار کند.»

 

در ادامه ، گواهینامه و نشان بنیاد میراث پاسارگاد توسط آقای مهندس زعیم به آقای دکتر محمد علی دادخواه به عنوان بهترین وکیل سال تقدیم شد.

 

آقای دکتر محمد علی دادخواه از موسسین کانون وکلای حقوق بشر در ایران و مسئول بخش حقوقی بنیاد میراث پاسارگاد است و به پاس اقدامات حقوقی به موقع و پذیرش وکالت بدون دستمزد هزاران هزار ایرانی در شکایت از مسئولان آبگیری سد سیوند و تخریب منظر میدان نقش جهان به دادگاه و اعتراض حقوقی به روند خصوصی سازی میراث فرهنگی ایران ، از ایشان قدردانی شد.

 

         

 

در ادامه برنامه ، قدردانی از مهندس کورش زعیم به عنوان بهترین شخصیت سال با اهدای لوح سپاس و نشان انجام شد. کورش زعیم نویسنده، پژوهشگر و مسئول بخش پژوهشی بنیاد میراث پاسارگاد است و این تقدیر برای تلاش های مداوم ایشان پیرامون حفظ میراث فرهنگی و طبیعی ایران زمین، واکنش های شجاعانه و استثنایی ایشان در رویارویی با تخریب کنندگان میراث فرهنگی و پیشنهاد نام نهادن « روز ملی ایران» همزمان با روز جهانی کوروش بزرگ ، هچنین پیشنهاد برای تغییر قوانین یونسکو و شکایت از تخریب کنندگان میراث فرهنگی به دادگاه های کیفری بین المللی صورت گرفت.

 

در این برنامه آقای مهندس کورش زعیم طی سخنانی از هیات امنای بنیاد میراث پاسارگاد و مسئولان کمیته بین المللی نجات پارگاد سپاسگزاری نمود و ضمن تشریح تلاش هایی که در طول چهار سال گذشته برای حفظ پاسارگاد و تنگه بلاغی صورت گرفته ، به نقش ارزنده شادروان دکتر پرویز ورجاوند اشاره کرد.

 

کورش زعیم همچنین به غیر اقتصادی و آبرفتی بودن بستر سد سیوند اشاره نمود و تاکید کرد که این سد باعث به هدر رفتن سرمایه های ملی خواهد شد. وی ضمن اشاره به پیشنهاد بنیاد پاسارگاد به یونسکو برای توجه به میراث فرهنگی در معرض خطر ، یاد آور شد که نمایندگانی که از سوی کشورها در یونسکو حضور دارند از سوی دولت ها هستند و نماینده ملت ها نیستند. او خواستار شد کسانی که به طور عمد و به صورت سیستماتیک میراث تاریخی و فرهنگی یک کشور را نابود می کنند به عنوان جنایت کار علیه بشریت شناخته شوند.

 

چهره برگزیده دیگر از سوی بنیاد میراث پاسارگاد که به عنوان بهترین شخصیت زن با اهدای لوح سپاس و نشان مورد تقدیر قرار گرفت ، خانم توران شهریاری حقوقدان ، شاعر و فعال فرهنگی بود که پیوسته درسروده های ملی و سخنرانی هایش به اهمیت حفظ میراث فرهنگی و طبیعی ایران زمین پرداخته است و نقش مهمی در آگاهی رسانی به مردم داشته است. بانو توران شهریاری در ادامه این برنامه با خواندن سروده ای شورانگیز با عنوان « من آزاده بانوی ایران زمینم » و تقدیم آن به همه زنان ایرانی ، برشور و حال این مراسم افزود.

 

در این نشست فرهنگی ، همچنین از تلاش های دکتر شاهین سپنتا به عنوان مسئول بخش جشن های بنیاد میراث پاسارگاد، پژوهشگر، فعال فرهنگی و زیست محیطی با اهدای نشان قدردانی به عمل آمد. این تقدیر به خاطر تلاش های پیوسته او درامر پژوهش درباره جشن های ملی ایران و انتشار آن ها وهمچنین پیشنهاد ثبت « یلدا» در فهرست میراث معنوی جهانی به یونسکو به صورت کاری مشترک با دکتر تورج پارسی ، صورت گرفت .

 

از دیگر برگزیدگان شب بهترین ها ، بنیاد نیشابور بود که به عنوان بهترین موسسه فرهنگی با مدیریت استاد فریدون جنیدی خدمات ارزنده ای را در زمینه آموزش زبان های باستانی، برگزاری کلاس های فرهنگی و پژوهش های شاهنامه شناسی انجام داده است. لوح سپاس از بنیاد نیشاپور به ریاست این بنیاد جناب آقای فریدون جنیدی تقدیم شد و ایشان طی سخنانی ضمن اشاره به روند شکل گیری بنیاد نیشابور ، فعالیت های فرهنگی و علمی آن را برشمردند.

 

در شب بهترین های بنیاد پاسارگاد ، لوح سپاس بهترین عکاس سال به آقای اکبر نعمتی به خاطرعکس ها و طرح های مبتکرانه ای که در ارتباط با میراث فرهنگی ایران تهیه نموده بود ، تعلق گرفت.همچنین از خانم زهرا کشوری خبرنگار خبرگزاری میراث فرهنگی به دلیل تهیه گزارش های مستند از وضعیت حساس میراث فرهنگی ایران و انتشار آنها جهت جلوگیری از تخریب های عمدی و غیر عمدی ، به عنوان بهترین خبرنگار سال با اهدای لوح سپاس تقدیر و تشکر به عمل آمد.

 

در این آیین ، لوح سپاس بهترین انجمن زیست محیطی به انجمن یوزپلنگ ایرانی به خاطر تلاش برای بالا بردن سطح آگاهی مردم و آموزش اهالی و چوپانان پنج روستای شهرستان بافق یزد در زمینه حفظ محیط زیست و جلوگیری از نابودی حیوانات در حال انقراض ایران تقدیم شد که خانم سارا باقری به نمایندگی از این انجمن دریافت نمود.

 

همچنین از آقای سعید سعیدی ، به عنوان بهترین ورزشکار سال و قهرمان دوچرخه سواری ، به خاطر کیلومتر ها رکاب زدن از مشهد تا قونیه به منظور رساندن نامه اعتراض بنیاد میراث پاسارگاد به مسئولان فستیوال قونیه به دلیل بی توجهی آنها به پیوند زبان و شعر مولانا با ایران بزرگ ، تقدیر شد و لوح سپاس ایشان به مهندس رضا نمازی به نمایندگی تقدیم شد.

 

در ادامه برنامه ، از تلاش های خانم نگار صالحی زاده خبرنگار بنیاد میراث پاسارگاد به خاطر تلاش های داوطلبانه و بدون دستمزدش در تهیه خبرها و انجام مصاحبه هایی روشنگرانه در ارتباط با میراث فرهنگی و طبیعی ایران زمین؛ آقای محمد صالحی زاده طراح ، نقاش و عضو بنیاد میراث پاسارگاد به عنوان بهترین هنرمند سال در رشته نقاشی به خاطر آثار درخشانش در ارتباط با میراث فرهنگی و به خصوص الهام گرفتن اش از آرمان های انسانی منشور حقوق بشر کوروش و آقای علی صالحی به عنوان بهترین شاعر سال به خاطر انتشار مجموعه شعر « کورش، شهریار روشنایی ها » کتابی ارزشمند با معیارها و ضوابط درست ادبی و ارزش های فرهنگی ؛ کانون فرهنگی لر بختیاری، به سرپرستی آقای بهرام آبتین به خاطر تلاش های مداوم در ارتباط با میراث های فرهنگی و تاریخی استان خوزستان و به ویژه محوطه تاریخی و در خطر هرمز اردشیر ؛ آقای دکتر حسین آخانی عضو هیات علمی دانشگاه به عنوان بهترین نویسنده مقالات تحقیقی به خاطر انجام تحقیقاتی در مورد راهکارهای مقابله با حذف نام خلیج فارس در نشریات و مقالات پژوهشی موسسات خارجی و آقای اسدالله افلاکی به عنوان بهترین گزارشگر به خاطر نگارش گزارش های تحلیلی هشداردهنده اش در ارتباط با محیط زیست ایران، سپاسگزاری به عمل آمد. اما متاسفانه به خاطر عدم حضور این فعالان به واسطه گرفتاری های شخصی ، امکان اهدای لوح سپاس و نشان بنیاد به صورت حضوری امکان پذیر نگردید.

شب بهترین ها با شعر خوانی شور انگیز دکتر مصطفی بادکوبه ای با عنوان « نامه ای به فردوسی » و با یادی از دکتر پرویز ورجاوند باستان شناسی که بخش مهمی از زندگی اش در خدمت به فرهنگ ایران گذشت و با این امید که در سال آینده آیین سپاسگزاری از گروه دیگری از فعالان دوستدار میراث فرهنگی و طبیعی ایران زمین- که خوشبختانه شمار آنان کم نیست - بهتر از پیش انجام شود ، به پایان رسید.

خاستگاه : گزارشی از دوست گرامی جناب آقای مهندس امیر پریزاد در تارنمای سرزمین جاوید

برای دیدن همه عکس های این همایش از تارنمای سرزمین جاوید دیدن کنید