ساخت و ساز در محوطه تاریخی تخت فولاد

 

محوطه تاریخی تخت فولاد را

 ساخت و ساز غیر اصولی تهدید می کند

ایران‌نامه-مهدی فقیهی: ساخت و ساز غیر اصولی در چند قدمی تکیه میرفندرسکی که آرامگاه شماری از شخصیت‌های تاریخی و فرهنگی ایران است، محوطه تاریخی تخت فولاد اصفهان را تهدید می‌کند. تخت فولاد اصفهان یکی از آرامستان‌های کهن ایران است که تنی چند از هنرمندان، شاعران، سخنوران، چهره‌های فرهنگی، حکیمان و عارفان در آن آرمیده‌اند. اهمیت این قبرستان تاریخی نه‌تنها در ایران بلکه در میان کشورهای اسلامی نیز به خوبی شناخته شده است چنان‌که بسیاری معتقدند پس از «بقیع» در مدینه منوره و « وادی السلام» در نجف اشرف، تخت فولاد یکی از شناخته ‌شده‌ترین و کهن‌ترین آرامستان‌های کشورهای اسلامی به شمار می‌آید. افزون بر این، تخت فولاد گنجینه‌ای کهن از سبک‌های گوناگون هنری و معماری است که مورد توجه همه دوستداران میراث فرهنگی است.  


وجود آرامگاه «یوشع نبی» یکی از پیامبران بنی‌اسرائیل از چند هزار سال پیش تاکنون در «تکیه لسان الارض» تخت فولاد، آرامگاه مسعودبن‌عبداله بیضاوی (بابا رکن‌الدین) و آرامگاه‌های بسیاری از شخصیت‌های برجسته تاریخی تخت فولاد را به خلوتگاهی برای اهل دل تبدیل کرده است.

یکی از تکایای ارزشمند و تاریخی با معماری زیبا در تخت فولاد اصفهان، «تکیه میرفندرسکی» است که در ضلع شمال غربی تخت فولاد و همجوار با ضلع جنوبی خیابان شیخ مفید قرار دارد. در این تکیه و ملحقات آن مشاهیر و بزرگانی همچون حکیم ابوالقاسم میرفندرسکی (عارف و فیلسوف برجسته زمان شاه عباس اول)، سردار اسعد بختیاری و سردار مریم بختیاری (از آزادی‌خواهان مشروطه)، محمد حسن عنقا (شاعر نامدار و خوشنویس دوران قاجار و فرزند بزرگ همای شیرازی)، حسین شهناز (فرزند شعبان‌خان تارزن، از پیشگامان موسیقی سنتی اصفهان)، داراب افسر بختیاری (از سرایندگان برجسته بختیاری)، میرزا تقی خان حکیم باشی سرتیپ (ادیب، پژوهشگر و روزنامه‌نگار)، روح‌اله کشفی (ادیب و شاعر)، عباس بهشتیان (دوستدار میراث فرهنگی، پژوهشگر و نویسنده) و بسیاری از شخصیت‌های شناخته شده دیگر سر به خاک نهاده‌اند.  

          

                  تجاوز ساختمان چند طبقه بتونی به حریم تکیه تاریخی میرفندرسکی

متاسفانه اکنون با مجوز و تأیید شهرداری منطقه، درست چسبیده به تکیه میرفندرسکی بنایی سه طبقه در حال ساخت است که ظاهرا پس از اتمام به دفتر خیریه حمایت از بیماران سرطانی تبدیل خواهد شد. بنای مذکور که در حاشیه جنوبی خیابان شیخ مفید قرار دارد توسط شخص خیری به نام رضا طاهری اهدا شده و با مدیریت خود او نیز در حال سپری کردن مراحل ساخت می باشد. در این رابطه کارشناسان میراث با بازدید از این پروژه و قرار داشتن آن در حریم اصلی تخت فولاد خواستار توقف کار شدند ولی متأسفانه این خواسته عملی نشد. جالب اینجاست از زمانی که در فروردین ماه سال 1363 تخت فولاد از طرف شهرداری وقت متروک اعلام گردید و دفن اموات در این گورستان ممنوع شد، به لحاظ جلوگیری از دخل و تصرف اشخاص و ادارات که قبلاً از اراضی این گورستان برای ساخت خانه، مدرسه، بیمارستان و مغازه استفاده کرده بودند طرح مجموعه فرهنگی – مذهبی  تخت فولاد پیش بینی شد و بقاع و تکایایی که تعداد آنها به بیش از 57 عدد می رسید در طرح بازسازی تخت فولاد سامان دهی گردید ولی با این همه همچنان باید شاهد چنین رخدادهایی باشیم.  

                          

گرچه این کار آقای طاهری عملی خدا پسندانه و مفید به شمار می‌آید ولی به نظر می‌رسد برای ساخت مجموعه‌ای این چنین، باید جا و مکانی مناسب‌تر در نظر گرفته می‌شد تا به ‌این گونه ارزش‌های تاریخی-معنوی این مکان خدشه‌دار نشود و زمینه برای تخریب‌ها و دخالت‌های جبران‌ناپذیر بعدی در محوطه تاریخی تخت فولاد فراهم نشود.