ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

ایران نامه

ایران نامه، پایگاه آگاهی رسانی میراث فرهنگی و طبیعی ایران و جستار های ایران پژوهی

سد گتوند میراث فرهنگی را تخریب می کند


آرامگاه حالوزال و راه‌های آبماهیک غرق می شود

 با آغاز مرحله دوم آبگیری سد گتوند، صدها هکتار از اراضی کشاورزی و مراتع روستاییان در شهرستان‌های لالی و مسجد سلیمان و روستاهای «گارا» و آبماهیک به زیر آب رفته و یا در معرض غرق شدن قرار گرفته‌اند. بی‌خبری مردم آبماهیک از جزئیات آبگیری مرحله دوم و بلاتکلیف ماندن وضعیت تملک اراضی و معیشت آنها و عدم اطلاع‌رسانی به موقع مجریان سد، طی دو روز اخیر موجب غرق شدن تعدادی از دام‌های اهالی روستای گلزاری شده است. با آغاز مرحله دوم آبگیری سد گتوند، صدها هکتار از اراضی کشاورزی و مراتع روستاییان در شهرستان‌های لالی و مسجد سلیمان و روستاهای «گارا» و آبماهیک به زیر آب رفته و یا در معرض غرق شدن قرار گرفته‌اند. به گزارش آژانس خبری بختیاری (ایبنانیوز)، علاوه بر به زیر آب رفتن مناطق گارا و آبماهیک، با بالا آمدن آب رودخانه کارون و گسترش دریاچه سد گتوند علیا، نگرانی مالکان و مردم ساکن روستاهای «گُلزاری»، «پابَراَفتَو»، «دَمِ تنگ»، «سربیشه» و «دوتو» از قطع مسیر ارتباطی منطقه آبماهیک با دنیای بیرون قوت گرفته است. ایمان محمدی از اهالی روستای گلزاری در گفتگو با خبرنگار ایبنانیوز، ضمن ابراز نگرانی از قطع راه‌های ارتباط روستایی، گفت: در حال حاضر پل «تلک» تنها راه ارتباطی این روستاها با شهرستان لالی در معرض غرق شدن قرار گرفته است و در صورت غرق شدن این پل، مردم هیچ راهی برای نجات خود جان خود نخواهند داشت.

غرق شدن یادمان‌های تارخی و جریحه‌دار شدن احساسات مردم 

به گزارش خبرنگار اعزامی ایبنانیوز به منطقه آبماهیک، مرحله دوم آبگیری سد گتوند علیا آرامگاه تاریخی حالوزال را هم در منطقه «زیر کوه هارنی ِکلا» که برای عشایر منطقه از اهمیت فراوانی برخوردار است، در معرض نابودی قرار داده و این یادمان تاریخی در چند روز آینده به زیر آب خواهد رفت

فرهاد رضایی بختیاروند از بازماندگان مرحوم حالوزال به خبرنگار ایبنانیوز گفت: طی سال گذشته بارها به همراه بزرگان منطقه، برای نجات‌بخشی آرامگاه حالوزال و جابجایی آن به شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران (آبنیرو) و مجری سد گتوند علیا و سازمان میراث فرهنگی شهرستان لالی مراجعه کردیم، اما علی‌رغم آمادگی سازمان میراث فرهنگی، متاسفانه با بی‌توجهی آبنیرو و همکاری نکردن و عدم پاسخگویی مجریان پروژه سد گتوند علیا، جابجایی آرامگاه این شخصیت تاریخی و فرهنگی ایل بختیاری تاکنون میسر نشده است

محمد بخشی مدیر گروه آسماری در این زمینه به خبرنگار ایبنانیوز گفت: برای جلوگیری از جریحه‌دار شدن احساسات مردم در صورت غرق شدن آرامگاه حالوزال، دوستداران فرهنگ بختیاری و خوزستان خواستار چاره جویی و کمک نهادهای مسئول برای نجات‌بخشی یادمان‌های تاریخی منطقه هستند

گفتنی است، همزمان با آبگیری مرحله دوم سد گتوند علیا، نگرانی ها از غرق شدن آرامگاه حالوزال به عنوان یک مکان معنوی، افزایش یافته است.

نظرات 1 + ارسال نظر
یاللعجب 20 بهمن 1390 ساعت 04:20 ق.ظ http://dehgani.persianblog.ir

اختصاصی ایرنا/
معاون میراث فرهنگی:انتقاد رسانه ها در باره تخریب آثار تاریخی، بی انصافی است
کاشان - معاون حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور گفت: انتقاد بعضی رسانه ها در باره تخریب آثار تاریخی کشور، یک'کلی گویی و خارج از انصاف'است.


'مسعود علویان صدره'روز چهارشنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری جمهوری اسلامی در کاشان افزود: برخی رسانه ها در باره ایجاد شکاف در پایه های پل تاریخی'سی وسه پل' اصفهان خبرسازی کردند در حالی که این مقوله یک نگاه کارشناسی و علمی تری را می طلبید.

وی تصریح کرد: در بررسی روی سی و سه پل متوجه شدیم که استحکامات بتونی و آسفالت روی بنای سنتی پل دچار انبساط شده اما این ترک ها هیچ آسیبی به سی و سه پل نمی زند.

معاون حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور گفت:مرمت آثار تاریخی یک پژوهش علمی است که مفاهیم آن در چارچوب اصولی در سطح جهانی تعریف شده است.

علویان صدره افزود:برای مرمت و بازسازی آثار تاریخی کشور می کوشیم از آخرین روشها و دستاوردهای علمی در حوزه مرمت استفاده کنیم.

وی همچنین با بیان اینکه در دوره دولت های نهم و دهم، شاهد بیشترین میزان مرمت بنا و ثبت آثار تاریخی در کشور بودیم، خاطرنشان کرد: جوسازی بعضی افراد باعث شده است که این خدمات ارزنده در حوزه میراث فرهنگی کشور کمتر دیده شود.

معاون سازمان میراث فرهنگی در باره آزادسازی حریم تپه های هفت هزارساله'سیلک' کاشان نیز گفت: با بازنگری در بررسی های کارشناسی شده، قرار است این طرح پس از ارایه در جلسه فنی سازمان میراث فرهتگی تا بیست روز آینده تصویب و ابلاغ شود.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد